Fredagsbrev uge 40


Kære forældre

Så nærmer efterårsferien sig, men inden skal vi lige have endnu en god undervisningsuge på VF.

Fredag holder vi motionsdag, og jeg genudsender lige teksten fra forrige fredags fredagsbrev.

5. klasse har i denne uge været med i kunstprojektet Landart, og det er det I kan se på billederne.

Og så vil jeg gerne lige orientere jer om, at jeg i torsdags lige måtte huske alle eleverne på, hvordan det nu er med den købmand efter skoletid.

De eneste der må gå til købmanden, når de får fri, er 7.8. klasse. Går man til købmanden skal man ikke gå tilbage til friskolen med slik og andet. Det må I meget gerne lige snakke med jeres børn om.

Og ja, cykler man i skole og går i 5. klasse, så vil vi jo ikke blande os i om man vender forbi købmanden. Men når man skal med bussen hjem, så foregår det altså ude foran friskolen, hvis man da ikke lige går i 7.8. klasse.

 

Motionsdag

Fredag d. 11/10 (uge 41) holder skolen, traditionen tro, motionsdag.
En dag hvor alle elever starter dagen med at dyrke motion i ca. 2 timer efterfulgt af en middagsbuffet af medbragt mad.
0.-4. løber omgange på en rute på ca. 1,5 km.
For 5.-8. er det også muligt at løbe samme rute, men i år tilbydes der igen en triatlon, hvor de skal svømme/løbe i fjorden, cykle en rute hvor de så til sidst ender på skolen og løber tre km.
Til denne dejlige dag får vi brug for hjælp fra jer forældre.

Vi har brug for hjælp i køkkenet til at organisere og varme maden, hjælp til at stå ved fjorden og på cykelruten, samt hjælp til at løbe på ruten med eleverne for at bakke op og støtte især de små.
Har I tid, lyst og energi til at hjælpe, vil vi meget gerne, I skriver til peter@velfri.dk eller sussie@velfri.dk snarest.
Skriv gerne hvor I vil hjælpe.

Når vi har udfoldet os er der tradition for det store kolde/varme bord i gymnastisksalen.
Alle elever medbringer noget mad, fx en portion pølsehorn, pizzasnegle, leverpostej, frikadeller, rugbrød, makrel, en kage o.l., der så kommer på et stort fælles bord.
Det er vigtigt lige at tilføje, at eleverne er mere end normalt sultne ovenpå de fysiske strabadser de har været ude i. For at der er nok mad til alle, så send gerne mad med der svarer til en god madpakke for hvert barn I har.
De foretrukne retter er pølsehorn, pizzsnegle m.m., det der for mange også er lidt ekstra lækkert at få med i madpakken. Leverpostej er knap så interessant, men dog også vigtigt, når alt andet er ved at være væk.
Når vi har spist hovedretten, er det fantastisk at alle kan glæde sig til et dejligt kagebord, så chokoladekagen i bradepanden er også vigtig, hvis man har lyst til at det skal være en del af det man bidrager med.
Det bliver så dejlig en dag og en god måde at ønske hinanden gode efterårsferie på.

Program:

8.10 Nummerpåsætning

8.20 Opvarmning i skolegården

8.40 Startskud

11.00 Fællesspisning

12.15 diplomer i klasserne

12.45 fælles afslutning i morgensang

Ca. 12.45 mødes vi til fælles afslutning i morgensang, og her er I som altid velkommen til at feste med.

 

Finanslovforslaget

Så skete det det, som vi egentlig havde forventet ikke skulle ske. Socialdemokratiet har gjort alvor af deres forslag om at skære i omegnen af 300 millioner kroner på de danske friskoler. I det netop offentliggjorte finanslovforslag kræves koblingsprocenten nedsat med hele fem procent fra 76% – 71%. Det er helt grotesk, og vil for VF betyde 480.000 kr. mindre at holde skole for. Det vil komme til at få en betydning på den ene eller anden måde. En halv million er vanvittig mange penge, og vi skal finde dem et eller andet sted.

Jeg har været en del af de frie skoler i snart 25 år, og jeg må ærligt indrømme, at det her er simpelthen det værste jeg har oplevet fra politisk hold i alt den tid. Socialdemokratiet, og her især tidligere undervisningsminister Christine Antorini, har om nogen været med til at forværre forholdene på de danske folkeskoler med den meget udskældte skolereform. Nu vil man så rette op på forholdene ved at tage penge fra de velfungerende friskoler og give dem til folkeskolen. Det er da ikke rimeligt, så kan man også ødelægge friskolerne. Mette Frederiksen har jo udnævnt sig selv til at være “børnenes minister”, men det gælder åbenbart ikke alle børn.

Der er meget på spil, og det handler altså ikke kun om penge. Besparelserne kan være starten på en udsultning af de frie skoler. Hvad bliver det næste indgreb af lovmæssig karakter? Måske at forbyde de religiøse skoler eller stille krav om, at vi eksempelvis skal afholde tests og måle vores faglighed m.m.

Det er en farlig vej at gå, og det kan stride mod Grundloven, og det at vi forældre selv kan vælge af hvem og hvordan vores børn skal undervises.

De frie skoler har i den grad en berettigelse. De er vigtige i et demokrati. Hvis der ikke er nogen der tænker anderledes og gør tingene anderledes som de frie skoler, vil staten have monopol på uddannelsen af vores børn. Det kunne jeg sige meget mere om, men det tænker jeg kan vente.

 

Vores formand Peter Bendix orienterede alle friskolerne i torsdags, og jeg har valgt at bringe uddrag fra hans lange mail:

Det er en rigtig ærgerlig melding! Men også en melding der egentlig ikke overrasker – fordi det er jo ikke nyt, at Socialdemokratier foreslår det – men samtidig overrasker forslaget, fordi valgkampen viste helt tydeligt, at alle andre partier uanset farve bakkede op om en fastholdelse af koblingsprocenten på nuværende niveau. I regeringens` forståelsespapir´ står der ikke noget om en lavere koblingsprocent, men der står noget om at belønne skoler, der løfter et socialt ansvar – blandt andet ved at indføre et socialt taxameter.

Dagen i dag viser mig, at de tre partier, der er parlamentarisk grundlag for regeringen fortsat er klare i mælet og bakker op om teksten i `forståelsespapiret´, og altså dermed en fastholdelse af en kobling på 76%, men altså med en plan om at kigge på, hvorvidt pengene kan fordeles anderledes. Også partierne i den tidligere regering samt Dansk Folkeparti har i medierne og på social medier bakke op om en kobling på 76%. Det er altså en alle-mod-én-sag, hvor regeringen og Socialdemokratiet altså får svært ved at finde flertal for deres forslag.

Jeg ser forslaget som et rent forhandlingstaktisk forslag, der tvinger de øvrige partier til at forholde sig til det, og dermed også bruge ressourcer på at argumentere mod det. Dels kan ideen være, at det kan indgå i en større aftale, hvor prisen er at tage og give i de afgørende forhandlinger. Dermed kan støttepartier blive tvunget til at gå på kompromis til fordel for andre mærkesager. Det er fortsat en risiko, som jeg må medtage i de forestående samtaler med politikere. Den form for politisk taktik er velkendt – men ikke nødvendigvis sympatisk, fordi det politiserer en lille sag, i en større sags tjeneste, hvilket ikke er gavnlig for politik i almindelighed.

Vi bliver virkelig nødt til at blande os, og vores egen lærer, Maria, har netop kommenteret Mette Frederiksen opslag på Facebook, hvor statsministeren fortæller om hendes travle uge med et stort smil. Maria skriver følgende i sit opslag:

4. okt. 2019 20.10
Kære Mette Frederiksen
Jeg er socialist langt ind i hjertet, og er stor tilhænger af, at alle skal have lige muligheder for uddannelse. Men jeg er så trist over, at en socialdemokratisk regering endnu engang svigter skolen. Denne gang er det svigtet af den meget danske og demokratisk tradition – friskoletraditionen. Sidst I var ved magten, slagtede I folkeskolen, og denne gang er det så friskolerne, som står for tur, og skal betale for jeres fejlslagne politik.
Jeres retorik om privatskolernes økonomi og de riges skole dæmoniserer friskolerne, som gennem flere årtier har taget et stort og væsentligt ansvar i forhold til at løfte børn ud af mistrivsel, rumme børn fra alle sociale lag og give familier lov til at vælge skole ud fra værdier. Friskolerne har aldrig været drevet udfra et sigte om store overskud på kontoen. Friskolerne har altid været båret af værdier og frihed til selv at vælge. Jeres politik vil gøre friskolerne til de bedrestillede børns, og det er ikke hvad jeg forstår ved en socialistisk tankegang. ØV!
Håber du får en god weekend, og at du husker på dit løfte om at være børnenes statsminister (forhåbentligt alle børnenes?)♥️- der er et stykke vej endnu!
Kærlig hilsen Maria Secher

Der er meget på spil.

Se også diverse nyhedsindslag nedenfor:

https://www.tvmidtvest.dk/artikel/finanslovsforslag-kan-faa-katastrofale-konsekvenser-privat-og-friskoler

https://dbrs.dk/artikel/df-opfordrer-friskolerne-til-at-gå-på-barrikaderne

https://www.dr.dk/nyheder/indland/regeringen-vil-tage-naesten-3000-kroner-elev-fra-friskoler?fbclid=IwAR0R8HxxE8zvnn8u1FFKE0Mscg7-owidNopMcPbIqlkvmuAVpl_-QPEdKi4

https://www.tv2ostjylland.dk/artikel/faerre-penge-til-privatskolerne-vi-vil-ikke-kun-vaere-en-skole-de-privilegeredes-boern

Rigtig god weekend

 

Peter