Fredagsbrev uge 39


Billedet indeholder sandsynligvis: en eller flere personer, friluftsliv og natur

 

Kære forældre

I skrivende stund summer friskolen af børn og gamle i skøn forening. 2.3.4. klasse er ved at afslutte deres emneuge om gamle dage. De har inviteret bedsteforældre indenfor til at fortælle virkelige historier fra dengang, de var børn. Hele 25 har sagt ja tak til at komme, og i øjeblikket sidder de overalt på friskolen og snakken går om “gamle” dage. Nu er der ro og tid sat af til blot at lytte og få overleveret. De virkelige fortællinger er vigtige, for det er her vores børn kan spejle sig i fortiden, og få en fornemmelse af at de er en del af noget større, og noget der rækker meget langt tilbage. Det er vigtigt for deres identitetsudvikling og for spørgsmålet “hvem er jeg?”.

Efterfølgende byder vi på en kop kaffe og et smurt rundstykke, og så er alt vel egentligt lige som det skal være.

På billedet underviser Kirsten hele flokken i gamle sanglege.

 

 

Fagdag fredag den 4. oktober

I år har vi valgt at tage fagdage med i vores årsplanlægning. Fagdagene tilgodeser fordybelsen i fagene, og er med til at styrke de fag, der har lige i underkanten af timer på det ordinære skema.

Sluttiderne er lidt anderledes:

0. – 2. klasse har fri kl. 12.30

3. – 8. klasse har fri kl. 13.25

 

Billedet indeholder sandsynligvis: en eller flere personer, bjerg, himmel, friluftsliv og natur

 

Lejrskoler på VF

Inden længe venter vi 7.8. klasse hjem fra Tjekkiet. Sikkert godt trætte oven på en lang nats køretur, men garanteret også godt fyldt op med fede oplevelser. Vi har løbende været i kontakt med Tine, Birgitte og Maria, og har derfor kunnet følge lidt med i, hvad de har lavet. Det lyder til, at de har haft en helt fantastisk tur, og at fællesskabet har været helt i top.

I sidste uge var det 5.6 klasse vi gik og ventede på, og i mandags kunne vi så evaluere deres tur sammen med dem. Jeg har sjældent oplevet en så positiv evaluering. Det tog halvanden time, da mange rigtig gerne ville byde ind med deres oplevelse af turen.

5.-8. klasse har i den grad fået styrket fællesskabet, og effekten af det kan helt sikkert også mærkes i den daglige undervisning.

Hvorfor er det egentlig vi holder fast i at tage afsted på lejrskoler?

 

Billedet indeholder sandsynligvis: himmel, sko, friluftsliv og natur

Vi må nok være ærlige omkring, at forarbejdet op til lejrskolerne er blevet mere omfattende end hidtil. Lærerne bruger en del tid på samtaler med både forældre og elever. Det kan være alt fra hjemve til opfyldelse af den enkelte elevs behov og vaner.

Børn har jo egentlig en fantastisk evne til at omstille sig og være i nuet, når blot de føler sig trygge ved dem, de har omkring sig. De indledende øvelser vi gør os er med til at skabe denne tryghed.

Lejrskolen er vigtig, fordi den er med til at give eleverne et stærkt fællesskab. Lejrskolen er også særligt afgørende for relationen mellem lærer og elev. Her er der tid til lange snakke og tid til blot at være sammen og lære hinanden at kende.

De fleste børn elsker lejrskole og med god grund: På lejrskoler er børn sammen på andre måder med plads til at opleve nyt. Samtidigt er børnene sammen fra morgen til aften uden en klokke, der styrer dagen. Netop det som de fleste savner i hverdagen og elsker ved weekender og ferier. Vidde rammer med tid til fordybelse og plads til fællesskab og samvær.

Og så ligger der også en høj grad i det at have styr på sig selv, sin tid og sine ting.

Hver eneste gang vi kommer hjem fra lejrskolerne, så kigger vi på hinanden i lærerflokken og siger “det er lige præcis, derfor vi gør det”.

Billedet indeholder sandsynligvis: 6 personer, smilende personer, folk, der sidder

 

I dag er der rigtig mange folkeskoler, der sparer lejrskolerne væk. Jeg tænker, det er det forkerte sted at spare, da man i mellemregningen ikke får gjort op hvor stor en sidegevinst turene har for dagligdagen og trivslen rundt omkring på skolerne.

Økonomisk er det naturligvis en stor prioritering, vi gør os på Velling Friskole. Det er besluttet, at lejrskolerne finansieres via skolepengene, og sådan skal det være. Lejrskolerne skal være for alle.

Hurra for dem – billederne er fra 7.8. klasses tur til Tjekkiet.

Billedet indeholder sandsynligvis: 3 personer, træ, friluftsliv, natur og vand

 

Motionsdag

Fredag d. 11/10 (uge 41) holder skolen, traditionen tro, motionsdag.
En dag hvor alle elever starter dagen med at dyrke motion i ca. 2 timer efterfulgt af en middagsbuffet af medbragt mad.
0.-4. løber omgange på en rute på ca. 1,5 km.
For 5.-8. er det også muligt at løbe samme rute, men i år tilbydes der igen en triatlon, hvor de skal svømme/løbe i fjorden, cykle en rute hvor de så til sidst ender på skolen og løber tre km.

Til denne dejlige dag får vi brug for hjælp fra jer forældre. Vi har brug for hjælp i køkkenet til at organisere og varme maden, hjælp til at stå ved fjorden og på cykelruten, samt hjælp til at løbe på ruten med eleverne for at bakke op og støtte især de små.

Har I tid, lyst og energi til at hjælpe, vil vi meget gerne, I skriver til peter@velfri.dk eller sussie@velfri.dk snarest.

Skriv gerne hvor I vil hjælpe.

Billedet indeholder sandsynligvis: 13 personer, smilende personer, barn og friluftsliv

Når vi har udfoldet os er der tradition for det store kolde/varme bord i gymnastisksalen.
Alle elever medbringer noget mad, fx en portion pølsehorn, pizzasnegle, leverpostej, frikadeller, rugbrød, makrel, en kage o.l., der så kommer på et stort fælles bord.
Det er vigtigt lige at tilføje, at eleverne er mere end normalt sultne ovenpå de fysiske strabadser de har været ude i. For at der er nok mad til alle, så send gerne mad med der svarer til en god madpakke for hvert barn I har.
De foretrukne retter er pølsehorn, pizzsnegle m.m., det der for mange også er lidt ekstra lækkert at få med i madpakken. Leverpostej er knap så interessant, men dog også vigtigt, når alt andet er ved at være væk.
Når vi har spist hovedretten, er det fantastisk at alle kan glæde sig til et dejligt kagebord, så chokoladekagen i bradepanden er også vigtig, hvis man har lyst til at det skal være en del af det man bidrager med.
Det bliver så dejlig en dag og en god måde at ønske hinanden gode efterårsferie på.

Billedet indeholder sandsynligvis: 18 personer, træ og friluftsliv

 

Det var alt. Dog kunne vi da lige nævne, at der er åben morgensang onsdag den 2. oktober.

Rigtig god weekend

På hele personalets vegne

Peter