Fredagsbrev uge 26 – skoleårets sidste


Billedet indeholder sandsynligvis: 13 personer, smilende personer, folk, der står, træ, barn, sko, græs, friluftsliv og natur

 

Kære forældre

Så fik vi alle ønsket hinanden god sommerferie ovenpå en dag med følelserne uden på tøjet. Vi startede ud med morgensang, hvor det var tid til at skulle tage afsked med vores dejlige 8. klasse elever.
Maria klasselærer holdt i den forbindelse en fantastisk flot tale for dem.

På Velling Friskole vil vi det forpligtende fællesskab, også selvom det til tider kan være kompliceret i en tid hvor fokus i den grad er på det enkelte individ. Ingen mennesker gør det alene, det er i det stærke fællesskab det magiske opstår. Det kommer Maria af flere omgange ind på i sin tale til de unge mennesker.

Giv jer tid til at læse den, der er noget i talen som er universelt, og som samtidig siger en helt masse om det arbejde vi gør os og tror på på Velling Friskole.

Billedet indeholder sandsynligvis: 7 personer, smilende personer, folk, der står, friluftsliv og natur

 

Kære søde 8.kl. 

Hvor du sætter din fod drysser frø af de drømme du driver imod.

Sådan starter Sigurd Barrets sang Hvor du sætter din fod.
Det handler om fremtiden. Jeres drømme.
Det nye og ukendte står lige for snuden af jer.
Som Sigurd Barret skriver, sætter jeres drømme frø, men I skal være forberedte på, at der måske vokser helt andre blomster op, end I regner med. Livet er så fuld af muligheder og overraskelser, og I må bare gribe de bedste og se, hvor de leder jer hen.
Om få timer er det hele forbi og om kort tid, når fodboldkampen er spillet, sangene er sunget og tårerne er grædt – sidder I og tænker tilbage på den tid, der gik. Jeres tid på Velling Friskole.

For nogle af jer og jeres familier er det mange år i et tæt fællesskab. For andre er det få år. Nogle familier skal vi sige helt farvel til i dag, da I er sidste skud på stammen – det er altid vemodigt at sige farvel, og vi kommer til at savne jer!
Men en ting er jeg sikker på, og det er, at for jer alle vil tiden, fællesskabet og kammeraterne fra Velling Friskole være noget helt særligt og altid kunne vække gode og varme minder.
En af de største rigdomme vi møder i livet, er de mennesker vi er sammen med – det tror jeg også godt, I kan være enige i, når I sidder her.
Det at være sammen med andre er ofte fyldt med alt muligt dejligt, men det rummer også en forpligtelse. Ethvert menneske uanset hvor på kloden det er opvokset, og hvilken baggrunde det er rundet af, har nøjagtigt den samme ret til at være her som jer og alle andre.
Teologen og filosoffen K.E. Løgstrup, som en af jer fornyligt refererede til i en klumme, sagde det med ordene: ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”

Sigurd Barret siger det i sangen med ordene: Du har fat i et stykke af dit medmen´skes lykke. – det er så sandt, og det har vi alle hver dag.

I er blevet forbundet gennem jeres tid sammen på Velling Friskole. I er forskellige, og selvom I ikke kommer fra hver jeres del af verden, kommer I med hver jeres baggrund. I har oplevet hinandens styrker og besværligheder, I har været uenige om stort og småt, I har ligget i en stor bunke, og I har grinet så tårerne trillede. I har været forelskede, I har kærligt drillet hinanden, I har delt hjertekvaler og glæder – I har med Sigurd Barrets ord haft fat i hinandens lykke, og I har forvaltet det godt.

Du er en del af et os. Der skal mere end én til at elske og slås. Vil du yde dit bedste for dig selv og din næste, må du vælge hver dag mellem tillid og trods: Er det mig eller os?

Ordene fra sangen kender I fra en af dundertalerne – dem har vi haft nogle stykker af…

Det fantastiske, der opstår, når vi alle sammen giver lidt mere af os selv, end vi behøver … det kan næsten opleves som magisk.
At være elev på Velling Friskole er i mine øjne både en dejlig gave og en meget stor opgave. For det at blive dannet som menneske sker selvfølgelig i en selv, men aldrig uden at være en del af noget større.
Det I husker bedst, er nok det, som er foregået på toppen, og når vi i fællesskab har skabt noget – de fleste gange har det været magisk. Gymnastikopvisninger, forårsfester, lejrskoler, Stjerne for en aften, projekt- og moduluger, Skill-Swop.

Men det at finde sig selv og være en del af et os sker også i mødet med hverdagen, skolens rammer, forpligtelser, ”færdselsregler” og de mennesker man er sammen med.
Det forløber naturligvis langt fra harmonisk og problemfrit, når så mange mennesker mødes. Frustrationer og kriser opstår selvfølgelig, og hver især må vi hver gang forholde os til os selv og hinanden i en forpligtende relation.

Det er her, vi hver dag må vælge mellem tillid og trods: er det mig eller os? For det er også i det forpligtende og på sin vis ufrie, at tilliden og dermed friheden opstår. Vi har talt om det som tillid og frihed under ansvar. Og især i de sidste måneder af dette år, tror jeg ordene har sat sig lidt mere fast, og måske givet mere mening hos jer.

I er alle udstyrede med muligheder, men det er op til jer selv at udnytte disse muligheder, og jeg håber, at vi på Velling Friskole har været med til at sætte denne proces i gang.
I skal ikke være bange for at drømme stort og at turde forfølge jeres drømme – måske ender I ikke alle for enden af regnbuen med en stor gryde guld, men livet har det med at falde på plads helt af sig selv alligevel, hvis man kaster sig ud i det. Så…

Husk, at I er dygtige og indsigtsfulde.
Husk, at I er en del af et os.
Husk, at syng – det er I jo blevet glade for!
Husk, at I er vigtige for det samfund I lever i, og som I senere skal tjene med jeres viden, kreative kræfter og demokratiske evner.
Husk at passe på dynerne.
Husk at følge jeres hjerter og drømme, for der hvor I brænder, bliver I bedst!
Husk, at I hver dag har fat i et stykke af jeres medmenneskers lykke, og at den lykke også smitter af på jeres eget liv.
Husk, at I er vigtige for os, der holder af jer.

Vi plejer at give en torshammer, når man slutter på Velling Friskole – det har vi desværre ikke kunnet skaffe i år.
I stedet har vi fundet frem til et andet vigtigt og gammelt symbol – nemlig solhjulet. Solhjulet fortæller om årstidernes skiftene og livets forskellige faser, men det er også et hjul, som fortæller om solen og de fire verdens hjørner.
Vi håber for jer, at I som solsikken vil sigte efter solen og lyset, og selvom I måske rejser til verdens ende eller et andet sted, så husk på, at hjulet også kan føre jer hjem igen mod vest, og det I kommer fra – måske bare på besøg – det håber vi I gør.

Maria

Vores elever tager afsked med tårer i øjnene, og man kan godt ind imellem tænke over, hvad det egentlig er der gør det.
Det korte svar kunne måske være, at det der får det bedste frem i os, er oplevelsen af at føle sig set, hørt og taget alvorlig. På Velling Friskole bliver hver enkelt elev set, hørt og taget alvorlig. Det gør de bl.a. fordi de ansatte på VF, har en sand vilje til at ville børnene, og give dem det bedste med på deres vej i livet. ALLE børn har krav på et godt og meningsfuldt liv, og alle os der er omkring har et ansvar i den forbindelse.

Den største udfordring i livet er at finde ud af, hvem du er, den næststørste er at være glad for det du finder. Det vil vi gerne bidrage til.

En del af jer forældre har nu haft jeres sidste barn på friskolen, og skal hermed også tage afsked med, for nogen, et langt venskab med Velling Friskole. Vi vil gerne takke jer for et super godt samarbejde omkring jeres børn. I har med jeres måde at møde os på, i den grad været med til at bidrage til den friskole vi har i dag – tak for det.
Vi ønsker jer alt det bedste på jeres og jeres børns videre vej i livet.

Billedet indeholder sandsynligvis: 8 personer, smilende personer, folk, der står og friluftsliv

Farvel til…

Christian Munk og Pernille Bo Hansen stopper begge ved udgangen af dette skoleår. Vi har været rigtig glade for samarbejdet med begge to, og de har hver især været med til at gøre en forskel.
Christian skal nu tilbage på seminariet, for at gøre sin læreruddannelse færdig, og Pernille Bo Hansen skal på en dannelsesrejse ud i den store verden og videre på Ollerup Gymnastikhøjskole.

Vi ønsker dem alt muligt held og lykke på deres videre færd i livet.

Klasselærerens dag

I torsdags var alle elever sammen med deres klasse og deres klasselærer. I det blæsende og til tider overskyet sommervejr kunne 3. 5. og 8. cykle ind til hhv. Tine, Maria og Lui i Ringkøbing.

0. klasse tog med Esben hjem for at lege i haven og riste skumfiduser. 1. klasse blev på friskolen sammen med Birgit, og de havde stort set skolen for dem selv.

2. klasse tog ud og besøgte Troels i Spjald, 6. klasse tog helt til Bækmarksbro og overnattede i Sussies have og endelig blev 4. kl. og 7. kl. i Velling og besøgte hhv. Birgitte og Kirsten.

 

Tilbagemeldingerne fra de respektive lærere var alle yderst positive.

Skoleåret har været præget af mange gode fælles oplevelser. Fælles for dem alle er, at de hver og en har været med til at styrke fællesskabet og give os en fornemmelse af sammenhold og samhørighed.
Nu lukker vi ned for en periode. Alle mand får ladet batterierne op, og så bliver vi klar til at åbne dørene igen onsdag den 14. august kl. 9.00. Indtil da vil vi gerne ønske alle en rigtig dejlig sommer.
Vi sætter i den grad pris på samarbejdet med jer alle sammen, og vi glæder os til at fortsætte det gode samarbejde i skoleåret 2019/2020, et samarbejde der er, og skal være, præget af en god og konstruktiv dialog.

 

Arbejdsdage for det kommende skoleår

Husk nu at få plottet jer på arbejdsdagene inden den 1. august. Det er et stort arbejde at sidde som koordinator for dagene, og det letter i den grad arbejdet, når alle får sig skrevet på. I kan finde skemaet ved at følge nedenstående link.

Arbejdsdage

Vi ønsker alle en dejlig sommer.
På hele personalets vegne

Peter

 

Billedet indeholder sandsynligvis: en eller flere personer, folk, der står, græs, friluftsliv og natur