Endelig fik vi 5.-8. klasse ind på friskolen igen. Det kan næsten ikke beskrives, hvor dejligt det er at have dem i skole igen. Da vi i sin tid fik de yngste tilbage, oplevede vi, at de meget hurtigt fandt ind i hverdagen på skolen. Det virker også til, at de ældste ret hurtigt vil finde hverdagen igen, men der er noget mere på spil her den første tid efter så lang tids hjemmeundervisning. Ingen har nogensinde prøvet det her før, så på sin vis er det jo en form for eksperiment. Det er ikke bare lige sådan at starte igen efter at have været isoleret så lang tid. Eleverne giver selv udtryk for, at de er glade ved, at vi kører helt normalt skema. Generelt er vi meget opmærksomme på relationerne og trivslen, og vi passer på dem, og det foregår i en så normal skemahverdag som muligt med helt normal undervisning. Vi tror dog, vi alle ret hurtigt finder ind i en form for kendt og tryg hverdag, men om det nogensinde bliver den samme som før corona, det vil tiden vise. Alle eleverne har i hvert fald virket glade og snakkende de sidste par dage, men også nervøse og spændte.

Vi tilstræber hele tiden en god hygiejne og er opmærksomme på, hvordan vi færdes indenfor på skolen. Til gengæld er vi begyndt at lade børnene lege med hinanden på udeområderne i frikvarterne. De trænger så meget til at lege på nye områder og også mere på kryds og tværs af årgange. Vi holder dog 0. sammen med 1. og 2.3.4. sammen. Der skal i øvrigt ikke mange positive ændringer til, før at ungerne jubler af glæde.

I tirsdags havde vi bestyrelsesmøde, og her var der flere der nævnte, at de som forældre savner at være en del af hverdagen på Velling Friskole. Personalet har det på samme måde. Vi kører lidt drift i øjeblikket, og vores hverdag er så langt fra den måde, vi gerne vil holde friskole på.

Til lærermødet torsdag var der flere, der nævnte, at vi savner jer som værende en naturlig del af vores hverdag. I er i øjeblikket en for lille del af skolen. Vi savner jer. Velling Friskole er vores allesammens skole, og vi bygger friskolen på, at der er en god og stærk relation imellem os. Vi glæder os så meget til mere normale tilstande, hvor fællesspisning, arbejdsdage, forårsfest, gymnastikopvisning, morgensang med elevfremvisninger, fortælling, lejrture, fødselsdage, klassearrangementer og meget mere igen bliver en naturlig del af hverdagen på Velling Friskole.

Vi forsøger at holde et højt informationsniveau, så I forhåbentlig føler jer orienteret og kan snakke med jeres børn om deres skoledag. Det er også vigtigt, at vi så vidt muligt arrangerer hverdagen, så vores elever ikke kommer til at mærke alle de omstillinger, vi konstant møder. Jeg synes lærerne virkelig formår, når de sender nyhedsbreve ud til jer, at holde den positive og optimistiske tilgang til hverdagen, hvilket også helt klart er den tilgang jeres børn møder. Jeg må dog være ærlig og sige, at nogle lærere ind imellem savner respons, på det der sendes ud. Dette hænger nok også sammen med, at vi ser jer så lidt, som vi gør i øjeblikket. Det er lidt specielt at sende en besked ud til en hel klasse, og man ikke efterfølgende får en eneste tilbagemelding. Kan I finde overskuddet til at give en lille tilbagemelding eller blot et lille “tak for brevet”, så er det helt klart godt givet ud.

Vi har nok alle nået en mætningsgrad i forhold til restriktioner, og rummeligheden hos mange af os er nok knap så stor, som den var for et år siden. I denne uge snakkede jeg med en gammel dame på 83 år, der stort set har tilbragt et år i isolation. I tirsdag fik hun sit andet vaccinationsstik på en kold og ikke særlig solrig aprildag. I samme øjeblik hun træder ind i bilen titter solen frem, og hun sidder ganske stille, mens hun siger “hold da op nu ser hele verden en lille smule lysere ud”.

Det er koldt lige nu, men inden længe sidder vi forhåbentlig og kan nyde en varm forårsdag. Mange er vaccinerede, og samfundet er så småt ved at åbne op igen. En arbejdsdag i det store fællesskab den 28. maj kunne være fantastisk, og noget vi forhåbentlig kan se frem til. En festlig generalforsamling, hvor det måske er muligt, at vores elever kan komme og underholde. Og hvem ved? Måske når vi også at gøre noget med eleverne i det store fællesskab inden sommerferien, og er vi rigtig heldige, så kan det måske også komme til at involvere jer. Vi må se tiden an og bevare optimismen.

I mellemtiden er det så vigtigt, at vi fortsat holder fast i at sige godmorgen og hej til hinanden, hver eneste gang lejligheden byder sig.

Tanker om nybyggeri

Blot til orientering kan vi fortælle, at der arbejdes på en større udvidelse af hele vores ældste afdeling og nye kontorarealer. Vi er igen i år kommet ud med et rigtig fint årsresultat, og inden længe skal vi have møde med Vestjysk Bank om vores fremtidige planer. Det er tiltrængt med noget mere plads hos de ældste, og det er en etape, der her været på tegnebrættet noget tid.

Der arbejdes også på planer om vores udenomsarealer, så alt i alt tegner fremtiden sig simpelthen lys for Velling Friskole og Naturhuset.

Nu holder vi weekend, men glæder os faktisk allerede til at skolen igen summer af liv mandag morgen med både dybe og lyse stemmer. Hvorfor 5.6. klasse skal være hjemme, det har jeg svært ved at forstå, men dem ser vi heldigvis igen torsdag, hvor det så er deres tur til at være her i fem dage.